DIGITAL VISNING: WIFT SJUAN+

Hela Sverige
Online
Gratis

Den 21 december är det vintersolstånd, årets kortaste dag. Då bjuder vi igen in till en mikrofestival som äger rum samtidigt i några av de regioner i landet som Wift verkar i. Varje region har valt en kortfilm gjord av sina medlemmar och skapat ett program som för andra gången sänds ONLINE över hela landet, samt på biografer. Det blir ett sätt att lyfta fram kvinnor − våra medlemmar − som inte alltid får tillräcklig uppmärksamhet för sina verk. På detta vis vill vi ge dem extra glans, uppmärksamhet, dignitet och uppmuntran. Det är också ett sätt för Wift att tacka våra underbara medlemmar!

Filmprogram: ”WIFT Sjuan+”

WIFT Värmland

Regissör: Gro Pedersen Westgård och Anki Yafele

Film: Vår plats i världen (2022)

Längd: 14,37min

Synops: I filmen möter vi människor i olika åldrar som bor i Norra Värmland. Dom har själva filmat sin vardag och vi får ta del av deras berättelser som handlar om hur det är att leva och bo ”långt bortanför allt”. Vad är det som gör att man känner sig hemma?

WIFT Södra

Regissör: Karolina Bergman Engman

Film: Rootless (2021)

Längd: 5,32min

Synops: Rootless är en animerad kortfilm baserad på fotografier, vilken reflekterar över 

minneshantering av en förlorad plats. Huset går igenom en övergång från att vara en närvarande miljö, till en minnesbild.

WIFT Dalarna

Regissör: Linnea Eriksson

Film: Ögonblick (2022)

Längd: 11,44min

Synops: Ögonblick handlar om Erik som inför sin död söker upp sin gamle skolkamrat Gösta, för att en gång för alla konfrontera honom för den misshandel som han utsatte Erik för 60 år tidigare.

WIFT Trans

Regissör: Birk Öhrlund

Film: Ring snart igen (2021)

Längd: 3,52min

Synops: August springer ifrån julmiddagen för att ringa till han som inte kunde komma i år. De för ett samtal om hur allt är nu och minns varför det är viktigt att höra av sig.

WIFT Stockholm

Regissör: Rana Kadry

Film: Woman is my last name (2022)

Längd: 5, 53min

Synops: A celebration of the full spectrum of womanhood, from the complex vulnerability to the hidden power. I wish to break from structural, cultural and emotional dependencies and instead stand in my own right, with my own name.

WIFT Norra

Regissör: Vonnie Larsson

Film: Mummun leipä (2022)

Längd: 13min

Synops: En kvinnas perspektiv till hennes tornedalska kultur från barnsben under 90- och tidigt 2000-tal, till vuxen ålder och eget barnbarn 2050, berättad genom det traditionella Tornedalsbrödet som för henne genom tid och rum.

WIFT Västra

Regissör: Lisa Gripenberg

Film: Djungelns Lag – En Modern Fabel (2022)  

Längd: 10,48min

Synops: Inne på nattklubbens tjejtoa planeras ett slag. Tjejerna är trötta på de tafsande killarna på dansgolvet och har bestämt sig för att slå tillbaka. Allt förändras när Killen ramlar in genom dörren!

WIFT Östra

Regissör: Maria Lundström

Film: Mórulv (2022)

Längd: 11min

Synops: Rosy ger sig ut på en vild jakt efter sin son August, som rymt från ett behandlingshem, då saga blandas med verklighet. En kortfilm om missbruk, medberoende och den ovillkorliga kärleken som ibland kan vara det som får oss att gå under.

 

DIGITAL VISNING: DRAKEN FILM

Hela Sverige
Online
Gratis

På årets kortaste dag bjuder streamingplattformen DRAKEN FILM på gratis kortfilm hela dagen!

Gratis registrering för Draken Film x Kortfilmsdagen:
https://drakenfilm.se/kortfilmsdagen

Under Kortfilmsdagen har Draken Film byggt en särskild portal för kortfilm där publik kan registrera sig för att få gratis tillgång till Draken Films hela kortfilmsbibliotek med ett hundratal kortfilmer. Förutom filmerna i Drakens befintliga kortfilmsbibliotek lanseras också flera nya kortfilmer och paket.