Kortfilmsdagen på Solna Folkets Hus

Solna
10:00 – 17:00
Solna Folkets Hus, Skytteholmsvägen 2, Solna
10 kr/person

I år kommer vi arrangera filmvisningar för barn och ungdomar under Kortfilmsdagen. Biljetter kan köpas digitalt här via hemsidan eller vid entrén. Biljett behövs till varje starttid och inkluderar alla filmer som anges till just den visningen enligt nedan.


Alfonspaketet

Kl 10.00 Bara Knyt, Alfons!  Speltid 36 min
Välkomna att se på tre kortfilmer av Tomas Alfredson om vår välkände Alfons Åberg. Filmerna som ingår är:

Bara knyt, Alfons! 
Alfons är 5 år, och han är jättebra på att knyta. Nu behöver inte pappa jämt och ständigt böja sig ner och knyta Alfons ishockeyrör eller skor. Slut med trassel och knutar, eller…?

Kalas, Alfons Åberg!
Alfons fyller år och ska ha ett eget kalas! Faster Fiffi tycker det ska bli roligt att ordna en riktig jättefest… men Alfons vill inte riktigt ha samma fest som faster Fiffi.

Listigt, Alfons Åberg
Alfons och Stor-kusinerna är hemma hos farmor. De retar Alfons: ”Du är för liten. Du får inte vara med”. Det är möjligt att Alfons är liten, han är fem år. men kanske han förstår mer än de tror?


Rymden

Kl 11.00 Stora galaxer äter stjärnor Av Anna Charlotte
Speltid 29 min. Genre animerad.
I en galax långt borta, bland rymdsälar, skuggmonster och järnvägskaniner bor Rabbit, Lövet, Bärri & Lill-Tuffe. Tillsammans ger de sig iväg på jakt efter sina stjärnor i rymden. Men i skuggornas tunnel finns stjärnglans-ätande monster. Det är bara om de hjälps åt som de kan klara sig hela vägen. Kanske de hittar sin stjärna och vågar följa den?


Knattepaket

Kl 12.00 Tre knattefilms-klassiker ingår i en och samma biljett.

Ur en kos dagbok  Av Birgitta Jansson.
Speltid 15 min. Genre animerad.
I kossans värld är alla dagar lika. hon tittar på sina grannar Majros och Örsvart i båsen intill, blir mjölkad, idisslar, sover, blir mjölkad, idisslar, sover, tittar på Majros, idisslar. Men de dagarna det händer allra mest är när tankarna flyger iväg, långt, långt bort.

Kattresan  Av Lars Emanuelsson och Jan Gissberg.
Speltid 8 min. Genre animerad.
Lillan rider på kattens rygg och upplever många äventyr.

Sagan om pannkakan  Av Anna Höglund.
Speltid 7 min. Genre animerad.
Om den självbelåtna pannkakan som smiter från gumman, hennes sju hungriga ungar och alla de andra.


Djur

Kl 14.00 En film med djurtema. Passar alla barn.
Jazoo -Festen Av Adam Marko Nord.
Speltid 30 min. Genre animerad.
I en glänta i skogen har jordens alla djur samlats till en sjusjungande fest. Rovdjur och växtätare, stora djur och små. Näktergalen hämtar elefanten och aporna, kängurun och koalan och de andra djuren. Koalan vill hoppa som en känguru, isbjörnen får hjälp att hitta hem av en blåval och flodhästen lyckas rymma från zoo. Allt till Oddjobs svängiga jazztoner.


Ungdomspaket 13-16 år

Kl 16.00 Visas 4 kortfilmer för ungdomar. Speltid 44 min
Ett exklusivt kortfilmspaket kurerat för barn och unga i åldrarna 13-16 år. Filmerna är gjorda av stjärnskott på den svenska kortfilmshimlen och tar upp frågor om identitet, tillhörighet, vänskap, familj och kärlek. Alla filmer i paketet ses med endast en biljett!

Jamila Av Sophie Vukovic.
Speltid 13 min. Genre fiktion.
Hon är på väg ut ur hemmet när hon ser kuvertet. Jamilas familj har fått avslag på asylansökan. hon låtsas inte om det, drar lillasyster med sig till skolan och möter upp kompisarna. Men vart hon än vänder sig ser hon dem plötsligt överallt -poliserna.

Katthat  Av Ola Angelman.
Speltid 11 min. Genre animerad.
Två råttor, en far och hans son, som bor i en förort till Stockholm, upptäcker en dag att en katt har tagit sig in i deras hem. Pappan kastar ut den, men katterna fortsätter komma tillbaka. Faderns frustration ökar medan barnet börjar se dem på ett annat sätt.

Jag skiner inte utan er mina bröder Av Alexander Abdallah.
Speltid 5 min. Genre fiktion.
Under ett år förlorade Yahya tre av sina bröder. I en koja kan han leva i sin fantasi och  möta dem igen. Han kan prata med dem, röra dem, fånga dem, sakna, bära dem och bli buren. Med ett drömskt och kärleksfullt språk berättar Alexander Abdallah poetiskt om dödsskjutningarna och mansnormer.

Min homosyster  Av Lia Hietala.
Speltid 15 min. Genre fiktion.
Majken har vetat att hon är homosexuell sen hon var sju år och Gabbi insåg nyligen att hon också gillar tjejer. Men hur ligger det egentligen till med Gabbis 10 åriga lillasyster Cleo, vem är hon egentligen kär i? Är det en tjej eller är det en kille? Cleo följer med Gabbi till flickvännen Majkens sommarhus. På en bilresa norrut uppstår en tyst kamp mellan dom äldre förebilderna, vem ska vinna Cleos förtroende?


Speltid: Starttid för dagens visningar är klockan 10.00, 11.00, 12,00, 14.00 och 16.00. Visningarna är mellan 29-44 min beroende på filmens längd och antalet filmer som ingår.

Åldersgräns: Ingen åldersgräns. Filmerna mellan kl 10-14 rekommenderas för de lägre åldrarna medans filmpaketet med starttid klockan 16.00 är anpassat för åldrarna 13-16 år.

Biljetter: 10 kr/person oavsett ålder. Biljetten gäller till vald visningstid. Gå på hur många visningar ni vill!
Vill man tex gå på två filmvisningar, kl 10.00 och 14.00 så krävs det två biljetter.

Gott till filmen: Den här dagen säljer vi popcorn, dricka och annat gott inför varje filmvisning.

Tillgänglighet: Våra lokaler är tillgänglighetsanpassade.