Dokumentärkväll med DIA på Bio Aspen

Stockholm
17:30 – 20:00
Hägerstensvägen 100A, 126 49 Hägersten
Fri entré

Den 21 december är DIA, det vandrande visningsprogrammet för dokumentärfilm, tillbaka med sin tredje och sista visning för året.

Innan Kalle Anka tar över på julafton så firar DIA årets kortaste dag med ett kortfilmsprogram på temat Television! Dokusåpan, telenovelan, dramaseriens labyrintiska narrativ och bruset som hörs mellan brutna sändningar ska hyllas! Kom och fira för en kväll den vardagliga fiktion vi kallar verkligt liv innan DIA tackar för sig och önskar god jul.

Bistron är öppen under hela kvällen, så det finns möjlighet att köpa både dryck och mat under programmets gång.

Fri entré, men osa till hi@diafilmprogram.com.

Varmt välkomna!

Program:

Insläpp 17:30

18.00

Una telenovela de Guapas (2020), Daniel Aguirre ½ 22 min

Guapa betyder på colombiansk spanska både vacker och modig. Det sistnämnda är speciellt viktigt om man ska våga gå på Colombias gator mitt i natten. I filmen följer vi en grupp prostituerade transkvinnor, kända som Las Guapas, i deras arbete med att spela in en såpopera vars handling kretsar kring en planerad hämndaktion mot en korrupt polisman.


En vanlig dag
(1996), Catti Brandelius½ 5:20 min

En vanlig dag är det första verket där Catti Brandelius använder sig av alter egot Miss Universum. Filmen utspelar sig hemma hos densamma. Hennes tjänare, eller är det personliga assistenter, kammar, städar och underhåller sin husbonde.


2gether
(2022), Kim Ekberg ½ 14 min

Kim har länge velat göra film om sin bror och hans flickvän, de före detta ex-on-the-beach-deltagarna Hampus och Olivia. Men mitt under filmen gör de slut, filmen tvingas i helt andra riktningar och blir istället en poetisk metaberättelse där Kims drömska filmspråk berättar historien om kärlek och uppbrott.

[20 minuters paus]

19:20

Tillfälligt Dada (2004), Nino Strohecker ½ 11:38 min

Titeln på denna experimentella kortfilm leker med de två betydelserna av ordet “tillfälligt” och är samtidigt en referens till hur verket uppstod. 2004 var båda SVT-kanaler borta i ca 45 minuter pga ett tekniskt fel och sände totalt förvrängt ljud och bild in i de svenska hemmen. Tursamt nog kunde jag spela in de sista minuterna på en VHS-kassett. Följande dag gick generaldirektören för Krisberedskapsmyndigheten ut med ett uttalande om att detta avbrott var en nationell katastrof och att det är otroligt allvarligt om regeringen inte kan nå ut till befolkningen genom det snabbaste mediet. Detta uttalande har omvandlats till korta dadaistiska dikter gjorda med en enkel videotextgenerator och lagts på olika ställen i videon. – Nino Strohecker

El Laberinto (2018), Laura Huertas Millán ½ 21 min

En resa in i labyrintiska minnen där berättaren vittnar om knarkkungars spektakulära uppgång och fall i Amazonas, Colombia. Gåendes genom skogen och i ruinerna av ett gods (tidigare byggt av en narco och som en avbildning av villan från tv-programmet Dynasty), kommer vår berättare snart att bli huvudpersonen i en slingrande och hallucinatorisk berättelse.

Slut ca. 20.00