Kortfilm och samtal på Bagarmossens Folkets Hus

Stockholm
16:00 – 20:00
Bagarmossens Folkets Hus, Lillåvägen 44, Stockholm
Entré: 25 kr för Höra ihop och 50 kr för GLÖD

Bagarmossens Folkets Hus bjuder på kortfilmvisning med popcorn och ett exklusivt samtal med Lina Puranen, regissören till filmen ”Sori Toni”.

Program:

16.00: HÖRA IHOP

Filmerna i paketet handlar ytterst om medmänsklighet, lyckan att bli bekräftad i en väns ögon och hopp, men också om ondska och allas möjlighet att välja bort dem.

HISTORIEN OM BODRI

Regi: Stina Wirsén
2022 / 13min

Hédi och Marika är kompisar. De har varsin hund och de leker med varandra varje dag. De är oskiljaktiga med en sak skiljer dem åt. Hédi är judisk och Marika är kristen. När kriget kommer får Hédi plötsligt inte leka med Marika längre. Hon får inte ens gå ut med sin älskade hund Bodri. Istället hamnar hon i ett läger där hon kämpar för att överleva. Det som håller henne uppe är när hon tänker på Bodri. Och Bodri, i sin tur, väntar troget på Hédi.

Stina Wirséns bok efter Hédi Frieds berättelse har blivit film.

SMILE

Regi: Jonas Forsman
2021 / 6 min

En morgon vill monstrets mun inte bli glad. Det går bara inte! Vad gör man för att få en mun glad igen? Som tur är har monstret en kompis som är redo att prova nästan vad som helst för att få honom att le.

ODD ÄR ETT ÄGG

Regi: Kristin Ulseth
2016 / 12 min

Odd har ett visst funktionshinder, hans huvud är ett ägg. Han kan bara drömma om att spela fotboll, klättra i träd eller överhuvudtaget leka med andra barn. Tills han blir huvudstupa kär i det mycket levnadsglada och orädda biet Gun. Men henne har han så roligt att han helt glömmer bort sitt ömtåliga huvud.

19.00: GLÖD

GLÖD är en kortfilmsserie bestående av 10 korta filmer där dialogen helt eller delvis består av minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib. Initiativet vill lyfta de svenska minoritetsgruppernas berättelser och språk för att bevara, uppmärksamma och spegla vår mångfald och vårt ursprung, med perspektiv som kan tala till unga och unga vuxna. GLÖD genomförs i samarbete mellan Folkets Bio, UR och Svenska Filminstitutet.

SVONNI VS SKATTEVERKET / Regi: Maria Fredriksson

SORI TONI / Regi: Lina Puranen

SARRI JA SANNA / Regi: Julia Qvarnström

BADJELÁNNDA / Regi: Jimmy Sundin & Jonah Senften

DETTA ÄR NATTEN / Regi: Gunnar Bergdahl, Carl Javér och Fredrik Lange

GLÖDHET / Regi: Alecio Araci

GRÄSET ÄR ALLTID GRÖNARE / Regi: Sanna Kalla

KLASSENS Z / Regi: Alma Dzafic Ferhatovic

MELLAN HIMMEL OCH HELVETE / Regi: Liina Johansson

DER SHMUES / Regi: Kamelia Pebdani