Kortfilmsfestival på Tjust Bio

Gamleby
10:00 – 20:00
Västerviksvägen 4A GAMLEBY
100 SEK

Plats: TjustBio Västerviksvägen 4A GAMLEBY

Kl. 10 och kl. 11 är för de minsta barnen och gratis inträde.
Kl. 15, 17 och 19 kan man köpa inträde; 100:- för alla visningar. 22 filmer, 3h14m.

Kortfilmsdagen genomförs med stöd av Svenska Filminstitutet och Folkets Bio


10:00 VEM ÄR VAR? 30 min. småbarnsfilm
av Stina Wirsén/Jessica Lauren 2011
Vi får följa nallen när hon letar efter sina kompisar och ringer på hos alla. Tänk hur olika det kan vara hemma hos folk. Vi får också vara med om en dramatisk taxifärd till sjukhuset. Vi får se hur himla superbra katten är på kullerbytta och hur väldigt arg nallen kan bli när det inte blir som hon vill. Ibland blir det bråk, fast det går alltid bra till slut i filmerna om nallen, fågeln, katten, nallegrisen och kaninen.

fikapaus med frukt o festis som vi bjuder på

11:00 VATTEN ÖVER HUVUDET 3 filmer 30 min. småbarnsfilm Fisketur av Uzi Geffenblad, Badväder av Charlotta Lennartsdotter och Odd är ett ägg av Kristin Ulseth.

FISKETUR 9,5 min. 2018
Betty är en ensam, hungrig katt som är ute och fiskar mitt i natten. Det enda som nappar är skräp. Men hon hittar på en lösning, även om hennes tålamod sätts på prov.Fisketur är baserad på Lotta Geffenblads bilderbok ”Betty mitt i natten”

BADVÄDER 10 min.
En flicka tillbringar en vacker sommardag med sin morfar. På sin väg ner till badet möter de sommarens alla djur som också njuter av solen.

ODD ÄR ETT ÄGG 12 min.
Odd har ett visst funktionshinder, hans huvud är ett ägg. Han kan bara drömma om att spela fotboll, klättra i träd eller överhuvudtaget leka med andra barn. Tills han blir huvudstupa kär i det mycket levnadsglada och orädda biet Gun. Men henne har han så roligt att han helt glömmer bort sitt ömtåliga huvud.

Vi bjuder på gratis popcorn

15:00 RÖST 8 filmer 36 min.
Röst är en dokumentärserie bestående av 8 korta filmer som skildrar Sverige. Genom att lyfta unga och nya röster, bakom och framför kameran, inspirerade initiativet Röst förstagångsväljare och unga att vara en del av det politiska samtalet och hitta en plats i det offentliga rummet valåret 2018. Röst genomfördes i samarbete mellan Folkets Bio, SVT och Filminstitutet.

NICKNAME SZANTO; Regi Henrik Hanson, 2018, 4,5 min
Therese har alltid spelat dataspel. Under uppväxten i det lilla samhället Hålanda blev hennes liv på nätet en öppning till en större värld. Hon skapade Szanto och under detta smeknamn gjort sig känd som en av Sveriges främsta gamers.

NORATANTEN; Regi Ninja Strååt, 2018, 4,5 min.
Sabine föddes i Nazityskland och trodde aldrig att hon skulle behöva uppleva nazister marschera på svenska gator. Nu när hon ser att det händer kan hon inte göra något annat än att engagera sig för ett öppnare samhälle. Hennes budskap är tydligt: ”kärlek är miljoner gånger starkare än hat”. I Noratanten får vi möta en inspirerande kvinna som med sin lekfullhet och sitt engagemang får oss att förstå vikten av att höja sin röst.

STAMNÄTET; Regi Clara Bodén, 2018, 4,5 min.
Det står en pojke vid ett kraftverk i Norrlands inland, vid forsen som inte längre finns, för att någon äger fallrättigheterna. Stamnätet är en personlig film om att växa upp omgiven av rika naturresurser. Om kraftproduktion, kolonialism och den känsla som vuxit ur att se, se på nytt och ifrågasätta det som omger en.

WARYAA; Regi Salad Hilowle, 2018, 4,5 min.
Den svensk-somaliska mannens verklighet blir film. I en slags magisk dokurealism utmanas den slentrianbild vi har fått vänja oss vid – allt är somaliernas fel! Men i Waryaa möter vi den närvarande pappan och pojken som drömmer om havet. Waryaa forever!

AKTIVISTERNA; Regi Joanna Karlberg, Jennifer Norström, 2018, 4,5 min.
Zahra, Masoumeh och Mina är tre tonårstjejer som ensamma flytt till Sverige. Tillsammans kämpar de för asylsökande ungdomars rätt till uppehållstillstånd. Men kampen överskuggas av väntan på det egna livsavgörande beskedet – kommer de få stanna i Sverige?

CENTRUM; Regi Tuna Özer, Camila-Catalina Fernandez, 2018, 4,5 min.
”Det är som ett andra hem, även om folk försöker förstöra det för oss.” Från Forshaga i Värmland till Högdalen utanför Stockholm. I Centrum träffar vi ungdomar från hela Sverige som hänger i sitt lokala centrum. En film om mötesplatser och gäng som vi ofta ser men sällan stannar upp och lyssnar på.

GRANNAR; Regi Karin Wegsjö, Nazira Abzalova, 2018, 4,5 min.
Jag vet allt om mina grannar! Om de röstar? Nä, det tror jag inte, jag har aldrig gjort det. Spelar det någon roll?” Nazira tar med ett fat piroger och knackar på hos sina grannar. Samtalen i trappuppgången blir många och kretsar kring frågan hur man blir del av det samhälle man lever i. En kort dokumentärfilm av Nazira Abzalova och Karin Wegsjö, 2018.

EN PLATS I EUROPA; Regi Cecilia Parsberg, Erik Pause, 2018, 4,5 min.
På en undanskymd plats i centrala Stockholm råder ett slags undantagstillstånd. Här bor människor som faller mellan stolarna i EU-systemet. Thomas har i tre år haft sin sovplats under en lastbrygga tillsammans med råttor. Nu ska han vräkas. Han håller ett försvarstal för grundläggande mänskliga rättigheter.

17:00 KORTFILM c/o Folkets Bio 2020 8 filmer 87 min.

DADDY’S GIRL; Regi Julia Lindström, 2020, 13 min.
Fjortonåriga Los relation med sin pappa framstår som enkel och skämtsam i Julia Lindströms okonstlade skildring av en tonårsflickas nyfikna och obesvärade sexualitet. Med skarpt berättande vrids våra förväntningar på lust, skam och föräldraskap.
VINNARE AV STARTSLADDEN – GIFF 2020

STAD NR13, Regi Salad Hilowle, 2020, 9 min.
En rymdfarkost har misslyckats med sitt uppdrag och kan kraschlanda på jorden när som helst, men ingen vet när och var. I Gävle tycks vardagen lunka på som vanligt. Ögonblick från livet i staden varvas med elvaårige Omars filosofiska tankar.

A LEGACY OF HORSES; Regi Annika & Jessica Karlsson, 2020, 16 min.
År 1996 red John stolt barbacka på sin häst bland de gråa höghusen i Ballymun- förorten till Dublin som är känt för sin starka hästkultur. Nu, 20 år senare, ska hästarvet, som han själv fick av sin far, överföras till sonen Daragh som snart blir 16 år gammal.

INDEX; Regi Nicolas Kolovos, 2020, 11 min.
Tiden är knapp, stämningen hätsk och nervös, när flyktingarna hoppar av lastbilsflaket för att sätta sig i en båt som ska ta dem över havet. Men en pojke kan inte följa efter. Han har fastnat med sitt finger.

UTFLYKT; Regi Theodor Solin, 2020, 9 min.
En brukare från ett LSS-boende har blivit lovad en loppisutflykt, men blir istället tvingad av den vikarierande personliga assistenten att lura folk på pengar i ett välbeställt villaområde.

UTAN ER; Regi Jean-Luc Mwepu, 2020, 13 min.
Mitt i en svensk skog lever flyktingarna Idris och Kojo i hemlighet.De är de sista överlevarna från sin afrikanska klan. En drömsk och poetisk mytologi om av att vara en främling i sitt eget land och leva med misstänkliggörande och våld.

MIN RELATION TILL VUXNA MÄN; Regi Edvina Koda Sander, 2020, 5 min.
En humoristisk betraktelse över makt och den pågående jakten på manlig bekräftelse i Sveriges filmbransch. Hur det är att stå precis utanför och tittat in, och hur förförsikt löftet att äntligen få bli insläppt är.

TOMORROW THE BIRDS WILL SING; Regi Arvin Kananian, 2020, 11 min.
En stretande konstnär kliver in i en obskyr värld där en grindvakt står i vägen för hennes möjligheter att förverkliga sin konst. Konstnärens strävan efter bekräftelse tvingar henne att ge bort sin själ och ordagrant se den bli styckad i blodiga bitar.

19:00 KORTFILMSKLASSIKER 6 filmer 71 min.
Folkets Bio har sedan 2008 biograflanserat fler än 150 kortfilmer i digitala format. Animationer, dokumentärer, spelfilmer och allt där emellan. Inför Kortfilmsdagen 2020 erbjuder vi exklusivt Kortfilmsklassiker c/o Folkets Bio 2020, ett kortfilmspaket framtaget i samarbete med Filmarkivet.se

MORMOR, HITLER OCH JAG; Regi Carl Johan De Geer, 2001, 14 min.
Carl Johan De Geer bodde som barn i ett par år hos sin mormor, som var övertygad nazist även efter andra världskriget. Långt senare, efter hennes död, har han kommit att fundera över vad det var hos nazismen och Hitler som kunde attrahera mormor.

JAG MINNS LENA SVEDBERG; Regi Carl Johan De Geer, 2000, 7 min.
”Lena Svedberg liknade ingen annan. Lena Svedberg blev bara 26 år gammal. För mig både ett porträtt av en konstnär och en vän som tog sitt liv 1972 och ett återupprättande av det numera misstänkliggjorda dokumentärfotografiets autenticitet.” – Carl Johan De Geer.

MAJN HARTS GEHERT TSUM TATN; Regi Brita Landoff, 1999, 5 min.
My heart belongs to daddy – samma gamla kärlekssång. Fast nu är det Basia Frydman som sjunger den på jiddisch ackompanjerad av sina gojmusiker hemma i Kjell Westlings vardagsrum. Och Tate, det är Basias härliga gamla pappa Simon, i frisörsalongen.

SANNINGEN OM NYA ANNA SUSANNA; Regi Stig Björkman, 1967, 20 min.
Evabritt Strandberg är Anna Susanna vild och lite galen, och klädd i det allra senaste dammodet från Mahjong och NK:s dammode. En berättarröst ställer frågor om den mystiska Anna Susanna, som förbereder en middag för två (titta efter Sven Wollter i en biroll) och har något mystiskt i kikaren.

HÄNGIVELSEN; Regi Ingrid Thulin, 1965, 10 min.
En utslagen, tyrannisk regissör (Allan Edvall) väcks till liv halvvägs genom en snarkning – hörde han rätt? Vad det ”hänger mig” hon sa?. I sin 10-minuter-långa satir hinner Ingrid Thulin locka fram flera skratt, även om den säkert inspirerats av hennes egna erfarenheter som skådespelare.

TRE DANSER; Regi Alf Sjöberg & Gerd Osten, 1946, 15 min.
Svensk modern dans med kvinnor i fokus. Först ut Birgit Åkesson i Fruktbarhet i regi av Alf Sjöberg. Sedan Birgit Cullberg i Antonius och Cleopatra och Topsy Håkansson i Zigenardans, båda i regi av Gerd Osten. Denna film restaurerades digitalt av Svenska Filminstitutet 2018.