Filmpaket:

Kortfilmsklassiker c/o Folkets Bio 2020

Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio 
Folkets Bio har sedan 2008 biograflanserat fler än 200 kortfilmer i digitala format. Animationer, dokumentärer, spelfilmer och allt där emellan. Inför Kortfilmsdagen 2022 erbjuder vi exklusivt Kortfilmsklassiker c/o Folkets Bio 2020, ett kortfilmspaket framtaget i samarbete med Filmarkivet.se


Längd: 71 min
Bokning: Victor Rothman bokning@filmlagret.se
Format: DCP och Tvix. Deadline för bokning: 4 dec.
Obs! Det går endast att boka hela paketet. Ni kan däremot välja vilka filmer i paketet ni vill visa när det är levererat.

För ytterligare information kontakta kortfilmsdagen@folketsbio.se
Eller besök www.folketsbio.se/kortfilm

Mormor, Hitler och jag

Regi: Carl Johan De Geer
2001 / 14 min 

Carl Johan De Geer bodde som barn i ett par år hos sin mormor, som var övertygad nazist även efter andra världskriget. Långt senare, efter hennes död, har han kommit att fundera över vad det var hos nazismen och Hitler som kunde attrahera mormor.

Jag minns Lena Svedberg

Regi: Carl Johan De Geer
2000 / 7 min 

”Lena Svedberg liknade ingen annan. Lena Svedberg blev bara 26 år gammal. För mig både ett porträtt av en konstnär och en vän som tog sitt liv 1972 och ett återupprättande av det numera misstänkliggjorda dokumentärfotografiets autenticitet.” – Carl Johan De Geer.

Majn Harts Gehert Tsum Tatn

Regi: Brita Landoff
1999 / 5 min 

My heart belongs to daddy – samma gamla kärlekssång. Fast nu är det Basia Frydman som sjunger den på jiddisch ackompanjerad av sina gojmusiker hemma i Kjell Westlings vardagsrum. Och Tate, det är Basias härliga gamla pappa Simon, i frisörsalongen.

Sanningen om nya Anna Susanna

Regi: Stig Björkman
1967 / 20 min 

Evabritt Strandberg är Anna Susanna vild och lite galen, och klädd i det allra senaste dammodet från Mahjong och NK:s dammode. En berättarröst ställer frågor om den mystiska Anna Susanna, som förbereder en middag för två (titta efter Sven Wollter i en biroll) och har något mystiskt i kikaren.

Hängivelsen

Regi: Ingrid Thulin
1965 / 10 min

En utslagen, tyrannisk regissör (Allan Edvall) väcks till liv halvvägs genom en snarkning – hörde han rätt? Vad det ”hänger mig” hon sa?. I sin 10-minuter-långa satir hinner Ingrid Thulin locka fram flera skratt, även om den säkert inspirerats av hennes egna erfarenheter som skådespelare.

Tre danser

Regi: Alf Sjöberg & Gerd Osten
1946 / 15 min 

Svensk modern dans med kvinnor i fokus. Först ut Birgit Åkesson i Fruktbarhet i regi av Alf Sjöberg. Sedan Birgit Cullberg i Antonius och Cleopatra och Topsy Håkansson i Zigenardans, båda i regi av Gerd Osten. Denna film restaurerades digitalt av Svenska Filminstitutet 2018.