Filmpaket:

GLÖD

GLÖD är en kortfilmsserie bestående av 10 korta filmer där dialogen helt eller delvis består av minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib. Initiativet vill lyfta de svenska minoritetsgruppernas berättelser och språk för att bevara, uppmärksamma och spegla vår mångfald och vårt ursprung, med perspektiv som kan tala till unga och unga vuxna. GLÖD genomförs i samarbete mellan Folkets Bio, UR och Svenska Filminstitutet.

Längd: 43 min
Bokning
: Victor Rothman bokning@filmlagret.se
Format: DCP eller nedladdning via länk. Deadline för bokning: 4 dec.

Obs! Det går endast att boka hela paketet. Ni kan däremot välja vilka filmer i paketet ni vill visa när det är levererat.

För ytterligare information kontakta
kortfilmsdagen@folketsbio.se

Eller besök www.folketsbio.se/kortfilm

Svonni vs Skatteverket

Regi: Maria Fredriksson
2020 / 4.30 min 

Samiska Ida-Maria kämpar mot de svenska myndigheterna för rätten att göra ett skatteavdrag på 3 000 kr för inköp av en hund. Ska de svenska betongskallarna förstå att hunden är ett verktyg, typ som en skoter? Eller ska ännu en same tvingas böja sig för den svenska överheten?

Sori Toni

Regi: Lina Puranen
2020 / 4.30 min 

Toni är 16 år och bor i en trång lägenhet med sin familj. Hon har två småsyskon och hemma är det ofta kaos, stök och hög ljudvolym . Toni längtar innerligt efter att få hänga med sina vänner och flyr därför hon ofta in i chattgruppens gemenskap, men det är inte alltid den flykten räcker till…

Sarri Ja Sanna

Regi: Julia Qvarnström
2020 / 4.30 min

Sarri och Sanna har varit bästa vänner hela sina liv. I detta kärleksfulla porträtt följer vi med när de bakar joulutorttu och minns sin uppväxt som att  vara varken svensk eller finsk, men ändå både och. En sprudlande kortdokumentär där skrattet möter allvaret.

Badjelánnda

Regi: Jimmy Sundin & Jonah Senften
2020 / 4.30 min 

Nästan dagligen rapporterar media om de accelererande klimatförändringarna. Årstiderna förskjuts, vintrarna blir varmare och somrarna längre. Poetiskt och visuellt belyser filmen marken och naturens värde genom tankar hos den som nyttjar marken dagligen

Detta är Natten

Regi: Gunnar Bergdahl, Carl Javér och Fredrik Lange
2020 / 4.30 min 

Detta är natten är ett filmpoetiskt möte; ett hemlöst språk, en bortglömd plats, en profetisk dikt. Språket är jiddisch, platsen den judiska begravningsplatsen i Warszawa med sina 200 000 förfallna gravar och dikten publicerad av Anna Margolin i New York 1929.

”och med ditt isande blod ska du känna
hur jorden öppnar sig
och maskarna kallar.”

Glödhet

Regi: Alecio Araci
2020 / 4.55 min 

Alecio, Timimie och Anna samtalar i en grön skog kring språk, identitet och sexualitet. Dialogen i filmen är på romani, samiska och svenska.

Gräset är alltid grönare

Regi: Sanna Kalla
2020 / 4.30 min 

Två ungdomar sitter på ett kafé i Stockholm och pratar om platser i världen som är större och bättre. Många flyttar från Tornedalen i tron om att få leva ett mer händelserikt liv. Det är så lätt att aldrig känna sig nöjd och alltid drömma om något större. Men är gräset alltid grönare?

Klassens Z

Regi: Alma Dzafic Ferhatovic
2020 / 4.54 min 

Med en blandning av dokumentär och fiktion vill Klassens Z visa hur en dag för romer i svenska skolor kan se ut. I filmen får vi följa en romsk elev som döljer sin identitet för sina klasskamrater, vänner och lärare. När han inser att ingen tar ansvar för den antiziganism som romer utsätts för frågar han sig själv huruvida han borde göra något själv åt saken. Eller ligger ansvaret hos någon annan?

Mellan himmel och helvete

Regi: Liina Johansson
2020 / 4.49 min 

Sara trodde att hens ledsamhet endast var depression, men för ett år sedan fick hen diagnosen bipolär typ 2. Sjukdomen som hen har ärvt från sin finska släkt. Nu arbetar hen med att bryta stigma och tystnadskulturen både i sin egen släkt som i samhället.

Der Shmues

Regi: Kamelia Pebdani
2020 / 4.55 min 

Andra världskriget och förintelsen av Östeuropas judiska befolkning ledde till att jiddisch försvann som ett utbrett vardagligt språk. Men jiddisch är fortfarande en stor del av den judiska identiteten och någonstans i södra Sverige har två ungdomar hittat sin jiddischlärare i barnläkaren, psykiatern och författaren Salomon Schulman. Genom språket kommer de närmare sina rötter och sin historia.