Filmpaket:

GLÖD

GLÖD är en kortfilmsserie bestående av 10 korta filmer där dialogen helt eller delvis består av minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib. Initiativet vill lyfta de svenska minoritetsgruppernas berättelser och språk för att bevara, uppmärksamma och spegla vår mångfald och vårt ursprung, med perspektiv som kan tala till unga och unga vuxna. GLÖD genomförs i samarbete mellan Folkets Bio, UR och Svenska Filminstitutet.

OBS! På Kortfilmsdagen 2020 släpps fyra av titlarna från projektet för visning

Längd: 18 min
Bokning
: Marie Ögren marieo@folketsbio.se
Format: DCP eller nedladdning via länk. Deadline för bokning: 5 dec.

Obs! Det går endast att boka hela paketet. Ni kan däremot välja vilka filmer i paketet ni vill visa när det är levererat.

För ytterligare information kontakta
kortfilmsdagen@folketsbio.se

Eller besök www.folketsbio.se/kortfilm

Svonni vs Skatteverket

Regi: Maria Fredriksson
2020 / 4.30 min 

Samiska Ida-Maria kämpar mot de svenska myndigheterna för rätten att göra ett skatteavdrag på 3 000 kr för inköp av en hund. Ska de svenska betongskallarna förstå att hunden är ett verktyg, typ som en skoter? Eller ska ännu en same tvingas böja sig för den svenska överheten?

Sori Toni

Regi: Lina Puranen
2020 / 4.30 min 

Toni är 16 år och bor i en trång lägenhet med sin familj. Hon har två småsyskon och hemma är det ofta kaos, stök och hög ljudvolym . Toni längtar innerligt efter att få hänga med sina vänner och flyr därför hon ofta in i chattgruppens gemenskap, men det är inte alltid den flykten räcker till…

Sarri Ja Sanna

Regi: Julia Qvarnström
2020 / 4.30 min

Sarri och Sanna har varit bästa vänner hela sina liv. I detta kärleksfulla porträtt följer vi med när de bakar joulutorttu och minns sin uppväxt som att  vara varken svensk eller finsk, men ändå både och. En sprudlande kortdokumentär där skrattet möter allvaret.

Badjelánnda

Regi: Jimmy Sundin & Jonah Senften
2020 / 4.30 min 

Nästan dagligen rapporterar media om de accelererande klimatförändringarna. Årstiderna förskjuts, vintrarna blir varmare och somrarna längre. Poetiskt och visuellt belyser filmen marken och naturens värde genom tankar hos den som nyttjar marken dagligen