Växjö

Kom in till Folkets bio Växjö på Palladium så bjuder vi på en kopp glögg och en pepparkaka tillsammans med samtal och film på årets kortaste dag. 

Plats: Folkets Bio Palladium
Fri entré + fika
Tid: 
18.00 Panelsamtal med om Filmskapande i kortfilmsformat.

Paneldeltagare:

Niki Lindroth von Bahr, regissör

Niki Lindroth von Bahr vann pris för bästa internationella kortfilm Med min Börda vid filmfestivalen i Toronto 2017 samt bästa animerad kortfilm på animationfilmfestivalen i Annecy 2017. Vi får följa Nikis skapande i ett spännande filmpaket.

Emilie Wallgren, regissör, producent och kulturutvecklare

Tillsammans med Ina Holmqvist har hon regisserat den prisbelönta och Guldbaggenominerade kortdokumentären Så nära (2010). Vi visar även deras film The Quiet One (2012).

Lotta Nyblom, Filmkonsulent Film&Publik, Reaktor Sydost

Lotta jobbar främst med frågor kring repertoar, samarbeten och stöd för visningsarrangörer men också med skolbio.

18.45 Glögg och pepparkaka

19.00 Visning av Niki Lindroth von Bahrs magiska värld (51 min).

Min börda, Niki Lindroth von Bahr, 13 min
Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen.

Simhall, Niki Lindroth von Bahr 14 min
Sex personer möts i en simhall. Hästen, simhallens föreståndare är en plikttrogen och slitsam vän av ordning. Lokalerna har under åren kommit att bli hela hennes tillvaro. Två vargar kommer till simhallen för att bada. Deras relation är svår att definiera men den ena vargen utövar en ständig maktuppvisning över den andra. Tre möss besöker även simhallen, men de har helt andra planer som när de inte löper på som planerat utlöser en katastrof.

Tord och Tord, Niki Lindroth von Bahr 11 min
En dag när Tord kommer hem ser hans lägenhet annorlunda ut. Den tillhör hans nya granne, som också heter Tord. Tord och Tord utvecklar tillsammans ett eget kodspråk som till slut blir lite för klurigt, så till den grad att de själva börjar misstolka saker och ting.

Las Palmas, Johannes Nyholm 13 min
En medelålders tant på chartersemester försöker träffa nya vänner och ha kul. Rollen spelas av en ettårig flicka, övriga skådespelare är marionettdockor.

20.00 Visning av The Quiet One och Så nära av Emilie Wallgren (57 min)

Den dokumentära kortfilmen The Quiet One Ina Holmqvizt & Emelie Wallgren 29 min

Skildrar mötet med en ny vardag – i ett annat land och på ett annat språk. Vi får följa sexåriga Maryam som för första gången ser snö och äter fiskbullar och som varken förstår vad läraren säger eller varför hon inte får vara med och leka. Den handhållna kameran skildrar hur viktigt språket är för tillhörighet. Och hur uttrycker man sig när språket inte räcker till?

Så nära 28 min är en svensk dokumentär kortfilm och Guldbaggenominerade av Emelie Wallgren och Ina Holmqvist. Filmen följer två tonåriga Tokio Hotel-fans, Arina och Angela, som bor i Rågsved. De drömmer om att få träffa sin stora idol, sångaren Bill Kaulitz, och planerar en resa till Madame Tussauds i Berlin, där han står vaxdocka.​