Teaterbiografen Sunne

Datum: 21:a december
Plats: Teaterbiografen Sunne
Tid: 12-17
Inträde: Gratis

Mer info:
www.teaterbiografen.se/kortfilmsdagen/
facebook.com/teaterbiografen

PROGRAM Kortfilmsdagen 21 december

12.00 – 12.30
Välkommen, utdelning av program, samtal om film etc

 

12.30 Den perfekta lunchen 44 minuter, fem filmer

BUT YOU ARE A DOG (MALIN ERIXON) LÄNGD: 12 MINUTER

En udda grupp människor samlas för att se en dansföreställning. Spänningen är stor för vad man kommer att få se. Trots olika egenheter kan de inte undvika att lägga märke till den avvikande. En finurlig och stillsam film fylld med humor om hur svårt livet kan te sig för den som inte riktigt passar in.

PUSSY HAVE THE POWER (LOVISA SIRÉN) LÄNGD: 14 MINUTER

Pussy Have the Power förärades Sveriges största kortfilmspris Startsladden på Göteborg International Film Festival.

Juryns motivering: ”Startsladden 2014 tilldelas en film som engagerade juryn i vilda diskussioner. Den har ett anslag och en energi som står ut, och den skapade hos var och en av oss en färdig uppfattning som sedan förändrades under filmens gång. Filmen visar på ett provocerande sätt hur svårt det är att på djupet utmana invanda könsroller, och hur effektivt de kan störa den kreativa processen. Detta Fittans år 2014 tilldelas Startsladden Pussy Have the Power av Lovisa Sirén.”

ELVAKAFFE (MARIA FREDRIKSSON) LÄNGD: 14 MINUTER

Fyra äldre damer träffas för att dricka kaffe, men de pratar varken om barnbarn, kakrecept eller virkning. De diskuterar Viagra, orgasmer och att ta en snabbis. Och hur skulle det egentligen vara att ha en man med löständer i sängen? Inget utelämnas när de minns det förflutna och den sexuella revolutionen som uppkom runt dem. En värmande historia som skänker njutning långt in på ålderns höst.

HAVE A NICE DAY (ÅSA JOHANNISSON) LÄNGD: 4 MINUTER

”Tänk om jag glömde spisplattan på? Tänk om hela huset börjar brinna?”

Många av oss kan känna igen de oroliga tankarna när vi skyndar hemifrån, men det hindrar oss inte att komma iväg. För K blir emellertid detta en morgon då tanken på eld tar över. Strategierna för att hindra en brand blir allt mer tvingande och absurda. När hon väl tror sig ha lyckats eliminera brandfaran, tar elden en ny och oväntad väg…

 

13.45  Flykt & migration 55 min, fem filmer

Frågor om flykt och migration är just nu mer aktuellt än någonsin, vi har samlat några kortfilmer som belyser dessa stora frågor.

MY CODE NAME WAS MANUEL (Gorki Glaser-Müller)

Längd: 4 min

Vissa hemligheter är så viktiga att de måste viskas fram. Gorki föddes i diktaturens Chile 1973. Hans föräldrar gav honom revolutionära och symbolbärande namn som en motståndshandling och den lille pojken fick bära kodnamn för att inte riskera tortyr och hot.

KRIGDSUVOR (Zanyar Adami)

Längd:14 min

Shadi, 11 år, tittar ut genom flygplansfönstret. Hon har precis slitits ifrån sin mamma på flygplatsen och är ensam på väg mot en okänd värld. När hon till slut hamnar i ett hem för ensamkommande flyktingbarn utanför Stockholm har hon svårt att skilja på verklighet och fantasi. Det enda hon vill är att få vara med sin mamma igen och på nätterna hör hon mammans röst i sina drömmar. Krigsduvor är en film om separation, längtan och mod.

PROPOSITION (Ahmed Abdullahi)

Längd: 9 min

När en man och en kvinna vaknar upp en morgon i ett framtida Sverige har ett slöjförbud just trätt i kraft. Med ett stramt berättande ges en ödesmättad bild av en framtid som tyvärr inte känns fullt så osannolik som det vore önskvärt.

SALAAM, (Ahmed Abdullahi)

Längd: 14 min

Mahmod är en somalisk man som är bosatt i Sverige. Han jobbar väldigt hårt för att få hit sin familj, men nånting går snett och nu är det upp till honom att lösa det.

FRAGMENT AV ETT LIV I FYRA SCENER (David Aronowitsch)

Längd: 14 min

En ung pojke blir ombedd att ta hand om sin nyanlända släkting. Med sin pappas kvarlämnade kamera närmar han sig honom och skildrar hans väntan på Migrationsverkets besked

 

15.15 Finnish Film Foundation 44 min, fem filmer

Fresh Comedies from Finland curated by Otto Suuronen from the team of Finnish short film day. Short film day in Finland is a joint effort by several organizations and festivals working with short films.

CLUMSY LITTLE ACTS OF TENDERNESS (Miia Tervo) 9 MIN

A weekend father wants to show his teenage daughter his love by taking her to a carwash, but instead, they end up on a life-changing adventure in the supermarket, at the endless sanitary towel shelf. They get ”help” from a lady who overshares her stories.

GLASS CEILING (Iris Olsson) 9 MIN

Sari is desperate for a promotion and works hard, but nothing goes according to plan. On her way to up the corporate ladder, she runs into some serious obstacles.

HALKO (Teemu Nikki) 7 MIN

The director wants frontal nudity, but the actor has too much to show.

SEXY AS HELL (Kimmo Taavila) 9 MIN

An accounting company moves to another building. It’s powerful director pilots its employees with style.

FANTASY (Teemu Nikki) 10 MIN

Tero is a farm boy, who is tired of eating potatoes. He wants to show his parents a new delicacy.

 

16.30 HEMLAND/HOMELAND (Sara Broos)

En ung kvinna flyr kriget i Syrien och hamnar i Sverige. Musiken för henne i drömmen tillbaka till hemlandet. Minnena är kopplade till olika låtar. Speciellt en har följt henne genom hela livet och blir en länk mellan det gamla och det nya, en låt av det norska popbandet A-ha.

 

17.00 – 17.30 Skrönafilm

Berättelser skrivna och filmatiserade av elever i Sunne Kommun. Fryksdalen och Sunne har rakt genom historien genererat berättare av absoluta världsklass. Ett led i detta arbete är filmprojekt SKRÖNAFILM som vill inspirera till vidare arbete med film som berättartradition.

HYENORNA ANFALLER 3 MIN
DET SOM HÄNDER I SKOGEN 4 MIN JORDMOR 24 MIN