Filmpaket:

RÖST

Röst är en dokumentär serie bestående av 8 korta filmer som skildrar Sverige. Genom att lyfta unga och nya röster, bakom och framför kameran, inspirerade initiativet Röst förstagångsväljare och unga att vara en del av det politiska samtalet och hitta en plats i det offentliga rummet valåret 2018. Röst genomfördes i samarbete mellan Folkets Bio, SVT och Filminstitutet. Mer info: www.röst.nu


Längd: 36 min
Bokning: Victor Rothman bokning@filmlagret.se
Format: DCP eller nedladdning via länk. Deadline för bokning: 5 dec.
Obs! Det går endast att boka hela paketet. Ni kan däremot välja vilka filmer i paketet ni vill visa när det är levererat.

För ytterligare information kontakta
kortfilmsdagen@folketsbio.se

Eller besök www.folketsbio.se/kortfilm

Nickname Szanto

Regi: Henrik Hanson
2018 / 4,5 min 

Therese har alltid spelat dataspel. Under uppväxten i det lilla samhället Hålanda blev hennes liv på nätet en öppning till en större värld. Hon skapade Szanto och under detta smeknamn gjort sig känd som en av Sveriges främsta gamers.

Noratanten

Regi: Ninja Strååt
2018 / 4,5 min 

Sabine föddes i Nazityskland och trodde aldrig att hon skulle behöva uppleva nazister marschera på svenska gator. Nu när hon ser att det händer kan hon inte göra något annat än att engagera sig för ett öppnare samhälle. Hennes budskap är tydligt: ”kärlek är miljoner gånger starkare än hat”. I Noratanten får vi möta en inspirerande kvinna som med sin lekfullhet och sitt engagemang får oss att förstå vikten av att höja sin röst.

Stamnätet

Regi: Clara Bodén
2018 / 4,5 min 

Det står en pojke vid ett kraftverk i Norrlands inland, vid forsen som inte längre finns, för att någon äger fallrättigheterna. Stamnätet är en personlig film om att växa upp omgiven av rika naturresurser. Om kraftproduktion, kolonialism och den känsla som vuxit ur att se, se på nytt och ifrågasätta det som omger en.

Waryaa

Regi: Salad Hilowle
2018 / 4,5 min 

Den svensk-somaliska mannens verklighet blir film. I en slags magisk dokurealism utmanas den slentrianbild vi har fått vänja oss vid – allt är somaliernas fel! Men i Waryaa möter vi den närvarande pappan och pojken som drömmer om havet. Waryaa forever!

Aktivisterna

Regi: Joanna Karlberg, Jennifer Norström 
2018 / 4,5 min 

Zahra, Masoumeh och Mina är tre tonårstjejer som ensamma flytt till Sverige. Tillsammans kämpar de för asylsökande ungdomars rätt till uppehållstillstånd. Men kampen överskuggas av väntan på det egna livsavgörande beskedet – kommer de få stanna i Sverige?

Centrum

Regi: Tuna Özer, Camila-Catalina Fernandez 
2018 / 4,5 min 

”Det är som ett andra hem, även om folk försöker förstöra det för oss.” Från Forshaga i Värmland till Högdalen utanför Stockholm. I Centrum träffar vi ungdomar från hela Sverige som hänger i sitt lokala centrum. En film om mötesplatser och gäng som vi ofta ser men sällan stannar upp och lyssnar på.

Grannar

Regi: Karin Wegsjö, Nazira Abzalova
2018 / 4,5 min 

Jag vet allt om mina grannar! Om de röstar? Nä, det tror jag inte, jag har aldrig gjort det. Spelar det någon roll?”  Nazira tar med ett fat piroger och knackar på hos sina grannar. Samtalen i trappuppgången blir många och kretsar kring frågan hur man blir del av det samhälle man lever i. En kort dokumentärfilm av Nazira Abzalova och Karin Wegsjö, 2018.

En plats i Europa

Regi: Cecilia Parsberg, Erik Pause
2018 / 4,5 min 

På en undanskymd plats i centrala Stockholm råder ett slags undantagstillstånd. Här bor människor som faller mellan stolarna i EU-systemet. Thomas har i tre år haft sin sovplats under en lastbrygga tillsammans med råttor. Nu ska han vräkas. Han håller ett försvarstal för grundläggande mänskliga rättigheter.