Malmö

X-mas short film breakfast – Doc Lounge Malmö

On the menu (along with some delicious breakfasty treats) is Dutch filmmaker and animator Douwe Dijkstra’s brilliant (and multi-award winning) short Supporting Film – an ode to filmgoers everywhere in which he shows off his skills with some fantastically inventive use of green screen and special effects, Finnish animator Heta Jäälinoja’s Penelope – a witty take on the chaotic and frantic cleanup period between someone ringing your doorbell unexpectedly to when you actually open it, and of course there’ll be a healthy dose of seasonal shorts in the programme too, including the heart-warming, sing-a-long promo Xmas Time for Purpy & The Evil Carrot Man.

The event is for free, but the spots are limtied. First come, first served!

WHEN? 
21 december (the shortest day of the year!)
08:00 Doors opens and breakfast!
08.30 Introduction
08:40 Screening of films
09:30 Bye bye and Merry Christmas!

WHERE?
Media Evolution City
Stora Varvsgatan 6a, Malmö

BREAKFAST?
Of course Doc Lounge is gonna make sure that you’ll get some delicious christmas breafast!

PROGRAMME
: http://doclounge.se/calendar/x-mas-short-film-breakfast
EVENT: https://www.facebook.com/events/844047745766838/

Biograf Panora

KORTFILMSDAGEN arrangeras på årets kortaste dag – ta en paus i julruschen,
kom till Biograf Panora och frossa i fantastiska kortfilmer – helt gratis!

I pausen mellan visningarna bjuds det på musik från vår DJ Stry.

Plats: Biograf Panora
Tid: Från 16:30
Fri entré

kl 16:30 SVENSK KORTFILM C/O FOLKETS BIO HT 2017 DEL 1
kl 17:45 SVENSKARNA + NR 153 + samtal: Angela Bravo
kl 19:30 NÄR HADES STÅR I BLOM + samtal: Lena Mattsson
kl 21:00 SVENSK KORTFILM C/O FOLKETS BIO HT 2017 – DEL 2

http://www.panora.se/projekt/kortfilmsdagen-2017

Kortfilmsdagen på Skånes Konstförening

Plats: Skånes konstförening, Bragegatan 15
Tid: 21 December, kl 17:00-20:00
Fri entré
http://skaneskonst.se/

Den 21 december är årets kortaste dag. Det är också dagen då vi frossar i kortfilm av alla olika tänkbara sorter. För vuxna och för barn. Såväl på bio, som i tv-soffan, vid bardisken, och på nätet. Kortfilmsdagen är ett initiativ från Svenska Filminstitutet.

Under kortfilmsdagen kommer vi att på Skånes konstförening att visa filmer som på olika sätt knyter an till konstnärens relation till naturen och hur konstnärer kan ta sig an naturfilmen som format för sin konst. Under 2017 har haft ett flertal utställningar som behandlar relationen mellan människa, natur och djur och vi avslutar nu året med att visa hur konstnärer tagit sig an kortfilmsformatet för att undersöka dessa frågor. Speciellt för årets arrangemang är också att vi kommer att ha live-rapportering av naturlandskap i Nordnorge av konstnären Marte Edvarda Tidslevold under aftonen.

PROGRAM:
LIVE: Konstnären Marte Edvarda Tidslevold liverapporterar från naturlandskapet i Nordnorge vid ett flertal tillfällen under kvällen.

Ingela Ihrman Showcase:

När inlandsisen dragit sig tillbaka från Sverige vandrade granen in ifrån norr.

Klädd i en självgjord gran-kostym går hon från norr till söder, så att granskottsfrön från tunt brunt papper faller till marken längs hennes väg. Populärvetenskaplig litteratur talar om hur den norska granen vandrade in från norr när isen trak sig ifrån de nordiska länderna för 10000 år sedan. Granen ”kom” vid en viss hastighet, oändligt långsam, men fortfarande. Videodokumentation från prestation på Lauttasaari, Helsingfors, 2015-10-04.

2015, 4:03 min

GREEN PARADISE / What Jan Lindblad would have seen from the inside of the anaconda

Videon är en fortsättning på det minutlånga klipp vari den svenska naturfilmaren Jan Lindblad (1932-1987) brottas med en stor anakonda i en brun flod.  Anakondabrottningen ägde rum under en av Lindblads inspelningsresor till Guyanas regnskog på 60-talet.  Tanken var att Lindblad skulle filma en anakonda med sin undervattenskamera, men det hela drog ut på tiden då ljudinspelningsbanden hade glömts kvar i baslägret. Under tiden det tog att hämta banden började anakondan, som man placerat på en sten i floden, att röra på sig. Lindblad kastade sig efter sitt motiv för att den inte skulle smita, varpå ormen gick till attack. I Ingelas gastroskopiliknande video får vi se vad Lindblads (kamera)öga skulle ha sett på sin färd, djupare och djupare in i ormkroppen, ifall han hade blivit uppäten av anakondan efter brottningen.

2009, 9:13 min

Jan Lindblad – Anaconda clip

1:43 min

Nina Lassila Showcase:

Clara S. was here

En karaktär som heter Clara Sturm köper en leopardstaty och vill skriva en historia eller ett manuskript om det. En voiceover beskriver hennes tankar och känslor under processen. Videomaterialet visar oss olika handlingar som en kvinna blir en katt som person, exotisk, vild och fri.

2012, 6:00 min

The Great Lake

Vi går ner på en stig mot en sjö i norra Finland. Det är midnatt.  Vi hör en röst som mumlar något i bakgrunden. En voiceover beskriver situationen, om och om igen – för att hon vill göra det på rätt sätt.  Vi hör om en persons ansträngning att ansluta till denna plats. Senare vänder kameran till den lite berusade huvudpersonen och överklagaren kritiserar åtgärden.

2010, 7:14 min

Mulldjuret av Mikael Lindahl

En naturfilm om mulldjuret (Arengus Cephalopoda), en vattenlevande mulusk. Under ett år följer vi dess jaktrutin, utfodring och reproduktionsbeteende. Berättarröst: Henrik Ekman Musik: Franz Edvard Cedrins

2012, 14:48 min