Kortfilmskalendern

Kortfilmsdagen – 1 dag kvar!

Endast 1 dag kvar till årets kortaste dag och Kortfilmsdagen!  I år firas Kortfilmsdagen 25 orter över hela landet. Dagen firas med 31 arrangemang på en uppsjö spännande platser: biografer, konsthallar, en paradvåning, i en nedlagd inredningsbutik och mot en snövall – för att nämna några. Dessutom har SVT 2 tillägnat en helkväll som delas upp i två akter (kl 20:00 och 22:15). Aktuella regissören Tomas Alredson gästar och programledare Kim Veerabuthroo Nordberg leder oss genom kvällen.

De flesta evenemangen är gratis och erbjuder ett brett utbud av spelfilm, dokumentärer, svenska och internationella filmer, film för barn och vuxna, videokonst och en hel del lokalproducerad film.

Här hittar du alla visningar i Sverige under Kortfilmsdagen 21 dec.

Länge leve kortfilmen!

Filmfrukost, regissörsbesök och naturfilm i Skånes län

Svenskarna av Manolo Diaz Rämö

Skånes län har fyra olika evenemang på Kortfilmsdagen. Befinner du dig i Malmö och Lund har du ett helt smörgåsbord av kortfilm och intressanta samtal.

Varför inte börja dagen med en kortfilmsfrukost? Doc Lounge Malmö bjuder på X-mas short film breakfastMedia Evolution City. I samarbete med Flatpack Film Festival har de kurerat ihop ett fint kortfilmsprogram för den morgonpigga publiken. Dörrarna öppnas kl 08:00. Det är fri entré inkl. frukost och anmälan krävs. Se mer information om evenemanget här.

Biograf Panora visar ett urval av årets kortfilmer från Folkets Bio från kl 16:30. Angela Bravo, visar och samtalar om sin film Nr 153 och Svenskarna (regi: Manolo Diaz Rämö) som hon har producerat. Därefter visar de När Hades står i blom av Lena Mattson, även hon kommer att ha samtal efter filmen.  I pauserna mellan visningarna bjuds det på julfika, mingel och musik från Dj Stry. Se mer information om evenemanget här.

Under 2017 Skånes konstförening haft ett flertal utställningar som behandlar relationen mellan människa, natur och djur och de avslutar nu året med att visa hur konstnärer tagit sig an kortfilmsformatet för att undersöka dessa frågor. Speciellt för arrangemanget är också att de kommer att ha live-rapportering av naturlandskap i Nordnorge av konstnären Marte Edvarda Tidslevold. Evenemanget börjar kl 17:00 och har fri entré.  Se mer information om evenemanget här.

I biografen Kino i Lund rullar kortfilmsvisningarna igång när solen går ned – kl 15.35 – och under aftonen visas två olika kortfilmspaket från Folkets Bio. De bjuder på julfika och har fri entré. Se mer information om evenemanget här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen 21 dec.

Kortfilm i Norrköping, Växjö, Varberg och Halmstad!

Önskedrömmar av Jonathan Etzer

I Växjö får vi ta del av både film och samtal. Där har Folkets Bio Palladium bjudit in Niki Lindroth von Bahr (regissör), Emilie Wallgren (regissör, producent, kulturutvecklare) och Lotta Nyblom (filmkonsulent Film & Publik, Reaktor Sydost) för att prata om Filmskapande i kortfilmsformat. Därefter kan ni se ett urval av regissörernas filmer. Fri entré. Se mer information om arrangemanget här.

I år gästar pop-up bion Kort & Gott soppkaféet och butiken Etcetera i Norrköping. Butiken har öppet till sent och det kommer att finnas värmande soppa till försäljning. De visar ett urval av Folkets Bios kortfilmer och i pauserna spelar Dj Babylady musik. Det utlovas dessutom stämningsfulla visuals! Fri entré. Se mer information om arrangemanget här.

I Hallands län firar vi Kortfilmsdagen i både Halmstad och Varberg. Doc Lounge Varberg arrangerar en barnvagnsvisning kl 10:00 och en kvällsvisning 18:00 på Kulturhuset Komedianten. Den tidiga visningen är ett kortfilmsblock som alla på ett eller annat sätt knyter an till temat föräldraskap.

Det senare blocket har en fin blandning av filmer och dessutom premiär av lokalinspelade kortfilmen In the Gap av Albin Glassell. Fri entré. Se mer information om arrangemanget här.

Färgfilm i Halmstad arrangerar också två visningar på Biograf Röda Kvarn. Första visningen är 12:30 och för de som inte hinner gå tidigt hålls andra visningen på Sturegymnasiet kl 18:00. De bjuder både på de senaste halländska kortfilmerna och guldkorn från övriga Sverige. Det är begränsat antal platser så det krävs en liten anmälan. Fri entré och 15 års gräns. Se mer information om arrangemanget här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.

Startsladdenturné och filmer från hela världen i Västra Götaland!

Turkkiosken av Bahar Pars

I Västra Götalands län arrangeras fyra olika evenemang på fyra platser: i Göteborg, Uddevalla, Ljungskile och Kinna.

Bio Roy och LadyBug Festival i Göteborg firar Kortfilmsdagen med LadyBugShortFilmMarathonx2.
De visar över 30 kortfilmer från hela världen och många genrer: drama, komedi, konstfilm, satir, dokumentär och animation. I foajén bjuds det på julfika, julpyssel, filmtävling och regissörssamtal. Evenemanget börjar redan kl 15:00 och har fri entré. Mer info om evemangen hittar du här.

I Uddevalla, Ljungskile och Kinna gör Göteborg Film Festival en liten västkustsatsning och visar ett urval av filmerna som tävlade i årets upplaga av Starsladden 2017. De visar bland annat Turkkiosken av Bahar Pars och Min börda av Niki Lindroth von Bahr – båda valts ut att tävla på Sundance Film Festival! Alla evenemangen är gratis och det bjuds även på julfika. Mer info om evemangen hittar du här: Uddevalla, Ljungskile och Kinna.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.

Regissörsbesök i Växjö och pop-up bio i Norrköping

Så nära av Emilie Wallgren

I år gästar pop-up bion Kort&Gott Soppkaféet och butiken Etcetera i Norrköping. Visningarna börjar kl. 18.00 och visas i två block. Butiken har öppet till sent och det kommer att finnas värmande soppa till försäljning. Mellan pauserna spelar DJ Babylady musik och stämningsfulla visuals utlovas. Mer information om evenemanget hittar ni här.

Befinner du dig längre söderut i Växjö kan du ta del av både samtal och film på årets kortaste dag. Folkets Bio Palladium har bjudit in Niki Lindroth von Bahr (regissör), Emilie Wallgren (regissör, producent och kulturutvecklare) och Lotta Nyblom (filmkonsulent Film&Publik) för ett panelsamtal om filmskapandet i kortfilmsformat. Efter samtalet visas regissörernas filmer. Det är fri entré och i pauserna bjuds det på fika.
Mer information om evenemanget hittar ni här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.

Kortfilmsmaraton i Västerås och Örebro

I Västmanland och Örebro arrangeras det tre olika evenemang

I Västerås kommer Kortfilmsdagen att firas både på Elektra Bio och Citybiografen. Ta en paus från julruschen och börja titta på kortfilm redan från kl. 11:00 på Citybiografen. Visningarna arrangeras av Västerås Filmfestival och några av filmerna som kommer att visas är #will av Per Sundström och Som Vi Minns Det av Mia Hafrén. Det är fritt inträde och det kommer även att bjudas på popcorn!
Mer information om evenemanget hittar du här.

Kortfilmsvisningarna på Elektra Bio börjar kl. 18:00 och där kan du se höstens kortfilmer från Folkets Bio. Visningen är gratis och det bjuds på kaffe/te och smörgås. Mer information om evenemanget hittar du här.

Örebro bjuder på kortfilmskväll på Bio Roxy med Örebro filmförenings Årskrönika. Från kl. 18:00 kan du se ett urval av de filmer som var med och tävlade under Josef 2017, Noo-Marathon och Live at Heart Films kortfilmsprogram och kortfilmstävling. Dessutom kan du ta del av två musikvideoprojekt som fått stöd av Örebro Filmförening. Visningarna är gratis! Mer information om evenemanget hittar du här.

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.