Filmpaket från Filmform

Filmform – distributör av svensk experimentfilm och videokonst släpper en rad nydigitaliserade filmer till reducerat pris för visning i samband med Kortfilmsdagen.

I samarbete med Svenska Filminstitutets projekt Digitala filmarvet, har ett urval experimentfilmer digitaliserats. Bland annat av konstnären, filmaren och författaren Peter Weiss som i år skulle ha fyllt 100 år och uppmärksammas stort både i Sverige och internationellt. Ytterligare några experimentfilmsklassiker har digitaliserats bland annat En dag i staden av Pontus Hultén och Hans Nordenström. Filmerna går att hyra som paket eller som enstaka filmer.

Bokning: Anna-Karin Larsson
E-post: anna-karin.larsson@filmform.com
Tel: 08-651 84 26
OBS – vi behöver din bokning senast den 8 december!
Visningsformat: DCP eller H264
Pris:
Peter Weiss

Studie I Uppvaknandet                       (500 kr)
Studie II Hallucinationer                     (500 kr)
Studie III                                             (500 kr)
Studie IV Frigörelse                            (500 kr)
Studie V Växelspel                             (500 kr)

Peter Weiss – paket 1: Alla (5) filmer ovan reducerat pris 1 500 SEK (1 000 kr rabatt) i samband med Kortfilmsdagen. Total längd 33 min

Ateljéinteriör                                       (500 SEK)
Enligt lag                                               (600 SEK)
Ansikten i skugga                                (600 SEK)

Peter Weiss – paket 2: Alla (8 st) filmer reducerat pris 3 000 kr * (1 200 kr rabatt) i samband med Kortfilmsdagen.
Total längd ca 76 min

Pontus Hultén & Hans Nordenström

En dag I staden                              (500 kr*)
Sänkt pris i samband med Kortfilmsdagen (rabatt 100 kr)

* OBS – Priserna avser en (1) visning. Varje påföljande visning på samma plats och i samma sammanhang 50 %. Filmform slopar filleveransavgiften (200 kr per fil) i samband med Kortfilmsdagen men 400 kr per bokning samt moms tillkommer.

För mer information och andra titlar i distribution, besök Filmforms hemsida och online-katalog på www.filmform.com

 

studie_i_04still

Studie I Uppvaknandet
 (Peter Weiss)
(6 min, 1952, sv/v)

I Peter Weiss första studiefilm stiger en man upp ur sängen och utför, med monotona rörelser, morgonrutinernas tandborstning, cigarrettrökning och andra bestyr. I Studie I framhävs ett svävande tillstånd mellan sömn och vakenhet som erinrar om fransk surrealistisk film från nittonhundratjugo- och trettiotal.

studie_ii_01still

Studie II Hallucinationer (Peter Weiss)
(5:19 min 1952, sv/v)

Studie II Hallucinationer är uppbyggd kring tolv tablåer där var och en är en del av ett hallucinatoriskt utforskande av tid och rum. Bland människokroppar i vila och i rörelse ställs motsatser såsom besatthet och trötthet, erotik och avhållsamhet mot varandra.

studie_iii_01still

Studie III (Peter Weiss)
(5 min, 1953, sv/v)

I Studie III rör sig en man genom världen med sitt alter ego släpandes på ryggen. Han ställs inför platser och omgivningar som påminner om de fördomar som han försöker att bli fri från. Målet är att, genom konsten, befria sig själv från konventionella och klichéartade uttryck.

studie_iv_03

Studie IV Frigörelse (Peter Weiss)
(8:18 min, 1954, sv/v)

I Studie IV Frigörelse utvecklas idén om jagets frigörelse och går en mera in i stiliserade och drömlika miljöer med surrealistiska förtecken, än i Studie III. Huvudfiguren rör sig genom olika, för honom betydelsefulla rum, släpandes på någonting som ständigt skiftar form men slutligen visar sig vara honom själv.

studie_v_vaxelspel_02

Studie V Växelspel (Peter Weiss)
(8:14 min, 1955, sv/v)

I Studie V Växelspel balanseras sekvenser av fotografiska abstraktioner mot mer realistiska bilder i ett undermedvetet laddat möte mellan två älskande.

ateljeinterior_01

Ateljéinteriör (Peter Weiss)
(10 min, 1956, färg)

I Ateljéinteriör (The Studio of Dr Faust) återvänder Weiss till att skildra själsliga och existentiella förlopp, här genom Faust-Mefisto i hans laboratorium. Färgfilmens möjligheter inspirerade Weiss “att göra ett experiment där ljuset och färger från glasprismor fick spela mot varandra för att successivt tonas ner. Weiss hade sett John och James Whitneys abstrakta filmer där färg och form konsekvent växelverkade i spänning och harmoni. Han var skeptisk till den moderna konstens färg- och formspontanism och kritiserade ytligheten i dessa konstyttringar. Ateljéinteriör (The Studio of Dr Faust) blev också den enda färgfilm han gjorde.” -Henrik Orrje

ansikten_i_skugga_03

Ansikten i skugga (Peter Weiss)
(13 min, 1957, sv/v)

Ansikten i skugga är ett slags cinéma vérité som fokuserar på grannskapet i Gamla stan i Stockholm där Weiss levde. Tillsammans med fotografen Christer Strömholm, som också bodde i samma stadsdel, dokumenterar de femtiotalets ölkaféer, mejeributiker, uthus och vedförsäljare. Ljudspåret består av ett kollage av inspelningar från de olika ölkaféerna.

enligt_lag_02

Enligt lag (Peter Weiss och Hans Nordenström)
(20 min, 1957, sv/v)
I Enligt lag ger Weiss en mer inträngande dokumentation av instängdheten, alienationen och sexualnöden i ett ungdomsfängelse i Uppsala på femtiotalet. I början av filmen beskrivs tidens rådande politik i text: ”Denna film har censurerats av Staten. Vi, som har gjort filmen, har hindrats i vår yttrandefrihet. Ni, som ser filmen, ansågs kunna ta skada av vissa verklighetsdetaljer.”

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

en_dag_i_staden_51_pang

En dag i staden (Pontus Hultén och Hans Nordenström)
(19 min 1956, sv/v)

En dag i staden är en urban symfoni om staden, och mer bestämt 1950-talets Stockholm. Pontus Hultén och Hans Nordenström har skapat ett kollage av bilder med utgångspunkt från stumfilmens estetik och en montageteknik typisk för Vertov och Ruttman. I 1971 års katalog från Arbetsgruppen för Film (som Filmform hette tidigare) beskrivs filmen som historien om ”individualisten som förflyttar sig igenom den obegripliga staden”. En dag i staden rör sig mellan ett rent experimenterande, ett humoristiskt anslag och en drift med byråkratins labyrinter. Det grundläggande särdraget för denna film är dock ”upptäckten av den i mediet inneboende glädjen, genom vilken nya filmiska möjligheter utforskas.”