Hagabion

2015-11 Kortfilmsdagen 1000px

Tid: 21 december kl 18.30
Plats: Hagabion, Linnégatan 21
Biljettpris endast 80 kr för hela kvällen

FIRA KORTFILMSDAGEN PÅ HAGABION
Årets längsta natt firar vi in med en fullspäckad kväll, fylld med massor av korta filmer och spännande gäster. Följ med på en intressant resa genom kortfilmernas sällsamma värld. Först ut denna kväll är 2015 års Hagabion-prisvinnaren i Frame Filmfestival, Henrik Dahlbring, som presenterar sin film ”Kåken kallar”. Filmkollo levererar sedan ett filmpaket på 30 minuter. Filmkollo är ett sommarläger för unga från hela landet, där det görs kortfilm.

Sedan kommer en ny arena för ung svensk kortfilm, PinWheel att presentera ett filmpaket på 30 minuter där PinWheels förstapristagare i Novemberfestivalen, Gustav Skogens film ”Gatans Final” är sist ut och detta block följs direkt av ett samtal med vinnaren själv. Innan kvällens andra fantastiska filmblock bjuder Hagabions cafe och bion upp till mingel och julfika i Viktoriasalen. Efter minglet är det presentation av filmen ”I 90 graders värme” av Viana Mikkelsen, den ena i vinnarduon av Frame filmfestivals 27+ kategori och höstens Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio.

Program:
18.30 Visning av Hagabion-priset Frame Filmfestival 2015: KÅKEN KALLAR, regi Henrik Dahlbring Därefter Filmkollo- och PinWheelfilmer
19.35 Q&A med Gustav Skogens,
GATANS FINAL
19.45 Mingel
20.15 Visning av 2015 års upplaga av Frame Filmfestivals 27+ förstaprisvinnare I 90 GRADERS VÄRME, regi Viana Mikkelsen och Ylva Henrikson
Därefter Svensk kortfilm c/o Folkets Bio

FILMEN KÅKEN KALLAR – 1:A PRIS MELLANVIKT FRAME FESTIVAL ”Vacker, stämningsfull och humoristisk. På knappa tre minuter lyckas Kåken kallar rymma iväg med våra hjärtan.”

FILMEN GATANS FINAL – PINWHEELS 1:A PRIS ”I ett tidevarv där den lokala mediebevakningen minskar, blir alltmer ensidig och allt fler journalister sägs upp är denna film en demokratisk väckarklocka om hur den ”globala” närvaron är avgörande för att medborgaren ska kunna bilda sig en så bred bild av en händelse som möjligt. Det är en tät och levande skildring om community medie-aktivistens vikt som skapare av motbilder till allt mer likriktade mediekonglomerat. Filmen visar att den lilla människans berättelse och tolkning av ett skeende alltid är värt att berättas för att göra en annan värld möjlig!”

FILMEN I 90 GRADERS VÄRME – 1:A PRIS 27+ FRAME FESTIVAL ”Ett vackert, intimt och naket porträtt av människor bekväma med sig själva och varandra. Deras liv och kroppar tillhör bara dem. I sitt originella utförande och med inspirerande självklarhet tar filmen oss med på ett ångande möte. Vi uppskattar närheten, värmen och berättelserna i denna unika film.”

I samarbete med ABF och Svenska Filminstitutet