Vyer från hela världen på Kortfilmsdagen i Stockholm!

unvitellin3
Univitellin (2016) av Terence Nance

På officiella Kortfilmsdagen 21 december arrangeras fem olika evenemang i huvudstaden.

Spanska Kulturinstitutet/Cervantesinstitutet i Stockholm presenterar ett urval av de bästa spanska kortfilmerna från 2015. Arrangemanget hålls på Internationella Biblioteket, och filmerna som kommer att visas är Todo un Futuro Juntos av Pablo Remón Magaña, Muebles Aldeguer av Irene M. Borrego, Soy Tan Feliz av Juan Gautier samt Bikini av Óscar Bernácer. Mer information om evenemanget och filmerna hittar du!

Experimentella musik- och konstföreningen Fylkingen arrangerar minikortfilmsfestival som lyfter okända och förbisedda filmare och poetisk kortfilm på 16 mm. Det kommer att visas tre filmer av Jerome Hiler (USA); In the Stone House (2012), New Shores (2014) och Marginalia (2016). Entré 60 kr, och dörrarna öppnas 18:30. Läs mer om evenemanget här!

Balkan New Film Festival arrangerar kortfilmsfestival i fyra dagar på tre olika platser i Stockholm, och lyfter kortfilm från Balkanhalvön med filmvisningar och samtal. Idag visas film på Cosmopolite i Brandbergen Centrum. 20-22 december visas film i Kulturhuset i Kungsängen. På självaste kortfilmsdagen kurerar festivalen ett kortfilmsblock på Zita i Stockholm på evenemanget nedan. Hela programmet hittar du här!

Den 21 december firar Zita Folkets Bio för tredje gången i rad årets kortaste dag med gratis kortfilm hela dagen. Mer än 30 olika kortfilmer från alla hörn av världen och genrer kommer att visas.  Zita Folkets Bio vill i år hylla alla fantastiska filmfestivaler och arrangörer som brukar vara på Zita genom att låta dem visa det bästa inom kortfilmen från deras perspektiv. Därför samarbetar biografen med bland annat BrasilCine, CimemAfrica, Polska Institutet m fl. Salong 2 omvandlas till en drop-in salong med flera olika kortfilmsblock, gäster och arrangörer. Regissören till filmen Univitellin, Terence Nance, från USA gästar med samtal efter sin film. Alla visningar är gratis, läs mer om evenemanget och filmerna här!

Galleri Index arrangerar på kortfilmsdagen premiärvisningen av kortfilmen 6 Degrees of Mustafa Arhan, med efterföljande regissörssamtal med Axel Petersén. I filmen följer vi den orientaliske mattförsäljaren Mustafa Arhan, en 84 årig Malmölegend som allt som oftast figurerar i Malmö-sektionen av svenska damtidningar. Under 40 års tid har han varit/spelat den exotiska fågeln i Malmö societeten, en gentlemännens gentleman i arbetarstadens villakvarter. Evenemanget är gratis, och börjar 17:00. Mer information hittar du här!

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.