Kortfilmsdagen i sydligaste Sverige bjuder på film på temat gemensam odling, skräck och Johannes Nyholm

twohectaresskaneskonstforening

Det arrangeras sex olika evenemang på fem olika orter i Halland och Skåne på Kortfilmsdagen i år.

I år anordnas kortfilmsdagen för första gången på Röda Kvarn i Halmstad med kortfilmsvisning och regissörsbesök. Arrangören Färgfilm visar de senaste halländska filmerna och guldkorn från övriga Sverige. Evenemanget börjar18, är gratis men har 7-årsgräns. Mer information om filmerna och evenemanget hittar du här!

Scala Bio i Båstad i norra Skåne kommer även de att lyfta fram kortfilmen som uttrycksform på Kortfilmsdagen. Det blir fyra pass på vardera en dryg timme. Mer information om evenemanget hittar du här!

Lite längre söderut arrangerar Folkets Bio i Lund ett eget firande på Kino i Lund. På årets kortaste dag visar de årets bästa svenska kortfilmer plus ett retrospektiv över Johannes Nyholms (aktuell med Jätten) kortfilmer, bl.a. Las Palmas. De två kortfilmspaketen rullar hela kvällen med start kl. 15.00 och det är fri entré. Mer information om evenemanget hittar du här!

I Malmö, Sveriges port till kontinenten, finns två arrangemang att besöka. Skånes Konstförening arrangerar sitt firande med fokus på gemensam odling i Malmö. Filmerna skildrar odlingars och grönområdens sociala och symboliska plats i stadsrummet. Programmet rör sig från Virginia genom Göteborg och vidare till Malmö och Stockholm. Röster från människor som engagerar sig direkt i odlandets, och den gröna stadsgestaltningen, blandas med historiska tillbakablickar och reflektioner kring konstens potential i sammanhanget. Hitta mer information om evenemanget här!

Folkets Bio Malmö arrangerar sitt firande på Bio Panora med en riktig fest. Det blir filmvisningar, DJ, filmaffisch-försäljning och gratis julfika från kl 16:30. Bland annat kommer de första filmerna ur Filminstitutets skräckfilmssatsning It’s Alive! att visas, men även åtta filmer av experimentfilmaren Peter Weiss. Mer information om evenemanget hittar du här!

Ta en paus från julruschen och sväng förbi Cinema 3 Ystad. Där visas Mommy av Milad Alami, Fiskar har inga känslor av Victor Lindgren, Hemland av Sara Broos och Fight on a Swedish Beach av Simon Vahlne. Filmerna visas både dag och kvällstid. Mer info här!

Här hittar du fler visningar i Sverige under Kortfilmsdagen.