18 december: Ari Gunnar Þorsteinsson

Lucka 18 i kalendern öppnas av Ari Gunnar Þorsteinsson som är distributionsansvarig för Edge Entertainment, filmskribent och programledare i podcasten Sverigeresan. Han har valt filmen Síðasti bærinn av Rúnar Rúnarsson.

Rúnar Rúnarssons kortfilm Síðasti bærinn från 2004 är, om man kollar på priser på internationella filmfestivaler, en av Islands största framgångar. Den plockade upp över 20 priser och blev till och med nominerad för en Oscar för bästa kortfilm. Efter det har Rúnar fortsätt göra både kort- och långfilmer. Hans senaste film, Sparrows, vann huvudtävlingen på filmfestivalen i San Sebastián.

Síðasti bærinn visar Rúnars otroliga förmåga för att göra djupt berörande personporträtt, samtidigt som han fångar den förtryckande känslan som kan förekomma på Island. Historien om en gammal man som har bestämt sig för att leva sitt liv på sina egna villkor är både sorglig och på något märkligt sett inspirerande. Det gör filmens slut både till en överraskning och en självklarhet. Balansen mellan dessa motsatser är något Rúnar jobbar med ständigt i sina filmer. Även om jag har bara sett den ett fåtal gånger minns jag filmens bilder, rollpresenationer och form otroligt starkt. Det är en film som återkommer i mina tankar om och om igen.

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.