11 december: Bojan Begenisic

Bojan Begenisic är ansvarig på Cino4, Tekniska museets 4D-bio. Han har valt filmen Nikola Tesla in sound and light av Marco Tempest.

Med dagens miljötänk och stora utmaningar i klimatfrågan behöver vi lyfta fram en uppfinnare vars arbete har lagt grunden för den moderna informationsåldern. Hur allt detta är sammankopplat får ni reda på snart.

Nikola Tesla som föddes i en serbisk familj i dåvarande Österrike-Ungern var det lekfulla och nyfikna barnet som snabbt utvecklade intresse för naturkunskap, teknik och vetenskap. Detta var dock ingenting som gick i linje med förväntningarna man hade på honom. Han far var präst och ville att lille Nikola skulle gå i samma fotspår.

Som vi vet kan man bryta gamla mönster, skapa sin egen väg i livet, och med en gnutta nyfikenhet kan man förändra världen. Just det gjorde Tesla.

Tar man en titt på Teslas över 700 patent hittar vi hans lekfulla sida i form av radiostyrning. Folk blev helt tagna av hans radiostyrda båt i Central Park, New York. Du tänker antagligen inte på det men Teslas arbete möter du hela tiden i din vardag. Från att du tänder lampan på morgonen till radion du lyssnar på så finns Teslas revolutionerande arbete runt omkring oss. Se videon och fundera – Hur kan använda Teslas idéer för att skapa oss en hållbar framtid?

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.