6 december: Maria Georgieva

Bakom lucka nummer sex finns dokumentären Plamen. Dagens lucköppnare är Maria Georgieva, journalist på Sveriges radio. Maria är programledare för Kino, hörs i Kulturnytt och är utrikesreporter med Östeuropa som fält.

2013 tände Plamen Goranov, en 37-årig byggnadsarbetare och konstnär från Bulgarien, eld på sig själv som en politisk protest mot den bulgariska regeringen. Hans förnamn Plamen betyder ”flamma” på bulgariska och kortfilmen med samma namn utforskar vad som kan driva en ung aktivist till att protestera med sitt eget liv som insats. En aktion som upplöser gränserna mellan konst och politik. Plamen Goranov var den tändande gnistan i de massiva regeringskritiska protesterna mot korruption och maktmissbruk i Bulgarien år 2013. Han startade också en ödesdiger trend, ytterligare självbränningar har ägt rum sedan dess ägt i EU:s fattigaste medlemsland.

Det här är en drabbande dokumentär där man får komma nära Plamen Goranovs konstnärskap genom hans vänner, och en sevärd ögonblicksbild av livet i östra Europa. Filmen har visats vid flera filmfestivaler världen över.

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.