1 december: Niclas Gillberg

Niclas Gillberg är festivalchef på Uppsala Internationella Kortfilmfestival. Han är också årets första lucköppnare och har valt filmen Staplerfahrer Klaus.

Staplerfahrer Klaus är en unik kortfilm. När den släpptes på DVD hamnade den gång på gång på Youtube, upplagd av entusiastiska fans som ville dela den med världen. Distributören KurzFilmAgentur Hamburg var inte lika entusiastiska och såg varje gång till att den lika snabbt togs bort. Men efter ett tillräckligt antal gånger som samma procedur upprepade sig gav KurzFilmAgentur tillslut upp och släppte den i sin egen Youtube-kanal. När jag började jobba på Uppsala Internationella Kortfilmfestival 2001 var detta en av de första filmerna jag såg. Den hade valts ut till den Internationella tävlingssektionen och jag var överraskad att den här typen av filmer hamnade i ett tävlingsprogram. Jag insåg snart att det är en film som är ganska självklar på en kortfilmfestival. Vad kan vara mer tilltalande än en splatterinstruktionsfilm? Det är få kortfilmer som genom åren fått ett så stort genomslag som Staplerfahrer Klaus. Den lever nästan ett eget liv. Gång på gång återkommer filmen i festivalprogram världen över. Och det är lätt att förstå varför.

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.