20 december: Jacob Lundström

Den tjugonde och näst sista luckan i kalendern öppnas av Jacob Lundström som är chefredaktör på filmtidskriften FLM.

Jag visste inte vilken kortfilm jag skulle välja till den här kalendern så jag började tråla Youtube. Dum idé – för nu vet jag inte längre vad en kortfilm är. För måste allt som inte är en långfilm, det vill säga rörliga bilder vars speltid understiger 72 minuter, räknas som kortfilm? Måste kortfilmen acceptera rollen som långfilmens lillasyster och ständigt definieras utifrån vad den inte är?

För så har det inte alltid varit – nämner bara de accenterade fransmännen Lumière och Méliès – och så lär det heller inte alltid förbli. Det begriper man om inte förr när man trålar Youtube. På världens största arena för rörliga bilder dominerar trots allt “kortfilmen”, eller på ren svenska: klipp. Mer eller mindre konstfärdiga, men långt oftare än sällan minst lika slagkraftiga som en genomsnittlig biografpremiär.

Istället för att betyda “film som på nåder visas på biograf” borde kanske kortfilmen lägga undan prefixet, så framgår det desto tydligare att långfilmen är en historisk parentes. Eller åtminstone att störst inte längre går först.

Ingen hinner hur som helst före labradoren Walter.

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.