19 december: Ingrid Ryberg

I lucka 19 finns filmen Bögjävlar av Gunnar Almér, Nils Gredeby, Lars Gustafsson, Staffan Hallin, Håkan Hede, Sten Åke Hedström, Olle Holm, Anders Näslund och Pelle Petterson. Dagens lucköppnare är Ingrid Ryberg som är fil.dr. i filmvetenskap, verksam i det konstnärliga forskningsprojektet Queera rörliga bilder vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Hennes pågående projekt utforskar feministisk och homopolitisk filmkultur i Norden under 1970- och 80-talen.


”Jag slipper spela karl hela tiden.

Jag slipper hålla mig i överläge.

Jag slipper gifta mig.

Enligt gängse normer så är man ingen riktig karl när man är bög. Tack och lov!”

Tack och lov för Bögjävlar! Ett unikt dokument från den svenska queerfilmhistorien, producerat av en grupp radikala bögar i Stockholm i slutet av 70-talet.

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.