15 december: Peter Larsson

Peter Larsson är filmare och konstnär. Det är också han som har gjort Kortfilmsdagens fina trailer. Peter öppnar Kortfilmskalenderns femtonde lucka, och bakom den finns My Name Is Oona av Gunvor Nelson.

https://dailymotion.com/video/x1flb3

För typ femton år sedan hade jag turen att se ett Gunvor Nelson-retrospektiv under Göteborgs filmfestival. Att se hennes filmer för första gången där var väldigt inspirerande för mig. En av filmerna som visades var My Name Is Oona, ett porträtt av hennes dotter som berättades med hjälp av ljudloopar inspirerat av Steve Reich. Det som tilltalade mig var hennes balans mellan allvar och lekfullhet. För mig är hon unik för svensk kortfilm. Hennes filmer öppnade upp för mitt eget skapande.

Vill man se mer av Gunvor Nelson finns det en nyutgiven bluray-box med tre av hennes filmer här.

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.