4 december: Johan Palme

Johan Palme är verksamhetssamordnare på Cinemafrica. Han har valt filmen Jonah av Kibwe Tavares.

På jullovet åker fler i Sverige på långväga semester än under nästan någon annan tid. Just då kanske det känns extra vettigt att fundera på turistindustrins för- och nackdelar från turistorternas perspektiv – ekonomiskt välstånd för vissa, men också krypande obehagliga stereotyper, miljöförstörelse och nyckfulla trender som vänder upp och ner på samhällen.

I science fiction-filmen Jonah, av arkitekten och 3D-animatören Kibwe Tavares, är allt draget till sin ultimata spets. Turismen sveper in som en nästan övernaturlig orkan i Zanzibar och vecklar ut byggnader och neonskyltar, skapar välstånd och armod, bygger enorma fantasibyggen och tomma palats av skräp. Och i kärnan av allt, som en avatar, finns Fisken, stjärnan och offret, som format Mbwanas liv och som han bestämmer måste dö.

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.