1 december: Cinemateket

Cinematekets redaktion är först ut i vår kortfilmskalender och väljer den hundraårsjubilerande Charlie vill fotograferas.

charlie vill fotograferas

I år fyller Cinemateket 50 år. Det firade vi i höstas med en reprisvisning av vår premiärfilm från september 1964 – Charles Chaplins ”Cirkus” (som 1964 hade valts av Ingmar Bergman). Som förfilm visade vi också ”Charlie vill fotograferas”. När den hade världspremiär 7 februari 1914 var det första gången Chaplins rollfigur ”The Tramp”, eller ”Den lille luffaren”, dök upp på film. Filmens originaltitel är ”Kid Auto Races in Venice”, och filmen utspelar sig mycket riktigt under en lådbilstävling – men den svenska titeln är egentligen mer talande. En journalfilmare tar bilder av evenemanget och luffaren ser sin chans till odödlighet: han poserar framför kameran, knuffas undan, men kommer tillbaka igen, gång efter gång – som en förelöpare till alla dessa linslusar som vi har vant oss sluter upp bakom reportrar i nyhetsinslag på tv. Fira Cinemateket och fira ”den lille luffaren” med att se filmen på The Internet Archive!

I kortfilmskalendern presenteras en ny film varje dag. Från den 1 december till Kortfilmsdagen den 21 december.