15plus

Kostnad: Gratis, filmhandledning ingår
Längd:
96 minuter
Format: DVD
Bokning: Kaly Halkawt, Svenska Filminstitutet
Kaly.Halkawt@filminstitutet.se, 076 5011659

15plus kortfilmspaket för högstadiet och gymnasiet
Hur är det att vara ung i Sverige i dag? Kortfilmspaketet ”15plus” är ett samarbete med tidskriften FLM och finns att beställa från Svenska Filminstitutet. Det består av en DVD med sju filmer samt en filmhandledning i print.

Tonåren – mer än bara problem
Tonårsperioden består faktiskt inte bara av problem – vilket en kan få uppfattningen av via katastroflarmen i medierna. Även om det är jobbigt att vara ung i Sverige i dag så rymmer också tonårstiden en enorm potential av kärlek, kreativitet och öppenhet.

Därför handlar filmerna som ingår i ”15plus” inte bara om de sedvanliga tonårsproblem utan också om större, eviga, existentiella frågor. Om ensamhet, kärlek och framtidsdrömmar. Om livets meningslöshet, det sociala spelet och vårt behov av bekräftelse. Om vänskap, grupptryck och om den mördande tristessen.

 

 

Baggy555x315

Baggy (Anders Hazelius)
Det är nyårsafton och ett gäng välbärgade ungdomar firar storstilat på en lantegendom. Men kvällen som skulle ”gå till historien” spårar ut när Baggy förlorar förmågan att avläsa de sociala koderna och det visar sig snart att även de mest välfriserade och välekiperade har ett djuriskt inre. En film om en borgarklass med ytterst ytlig charm.

8 min. Rek. för åk 8/9/gymn.

 

BangaInte315

Banga inte (Fanni Metelius)
Sommarlovet lider mot sitt slut och Mickan och hennes kompisar hänger ute om nätterna. Det är häxblandningar och sex som gäller – samt strikta, outtalade regler kring vem som får göra vad utan att bli utfrusen. En film om kärlek kontra attraktion, vänskap kontra kompisskap samt om grupptryck kontra modet att banga och patriarkatets skadlighet.

15 min. Rek för åk 7/8/9/gymn.

 

DetKommerAldrigAttGåÖver315

Det kommer aldrig att gå över (Amanda Kernell)
Frida, 14, och Filip, 18, är kära men håller sitt förhållande hemligt för omvärlden – kanske för att åldersskillnaden är så stor. På skolavslutningsdagen ställs allt på sin spets när Frida visar sig vara gravid och blir grymt besviken på Filips reaktion. En film om rädsla för att bli övergiven och om att stå upp för sin kärlek när det verkligen gäller.

18 min. Rek för åk 7/8/9/gymn.

Girl315

Girl (Fijona Jounzi)
30-åriga Hanna följer med en främmande ung kille på förfest i en lägenhet där hon snackar, dansar och drar kokain med hans kompisgäng. En film som gör oss uppmärksamma på förväntningar, filmkonventioner och vad som faktiskt inte alltid händer i verkligheten.

15 min. Rek. för åk 9/gymn.

Mall för DVD-fodral. Om du har frågor gällande mallen kan du ställa dem i hobbymans forum: http://forum.hobbyman.se
Inte panik (Elisabeth Marjanovic Cronvall)
Vad gör man när det inte finns något att göra? Åker barmarkspulka efter en bil, kanske. Jobbar ihop pengar som kan vara bra att ha. Sitter och dricker och snackar framtidsdrömmar och realiteter med kompisarna. En film om förhoppningar inför vuxenlivet och om den ständigt hotande meningslösheten.

13 min. Rek. för åk 9/gymn.

KomNärmare315

Kom närmare (Maria Eriksson)
Ett ungt par vaknar tillsammans om morgonen, smeksamma och synbart förälskade. Men skenet kan uppenbarligen bedra, för killen häver ur sig att han inte är kär i tjejen och stämningen förvandlas omedelbart. En liten film om våra behov av närhet, ömhet och bekräftelse – och hur lätt de kan förväxlas med kärlek.

5 min. Rek för åk 7/8/9/gymn.

Skrapsår640

Skrapsår (Gabriela Pichler)
I en övergiven fabrik hänger traktens unga – de som inte spås någon ljusnande framtid i varslens och nedläggningarnas Sverige. De röker, de för fragmentariska samtal om obetydliga saker och när de hittar nåt att slå på så slår de på det. En film om tristess, konsten att fördriva tid och om vikten att behålla sin nyfikenhet inför sina medmänniskor.

22 min. Rek. för åk 8/9/gymn.